Schrijver Denker Dromer Twijfelaar

Souvenirs

08 maart 2020

Ik ben alleen in het huis van mijn ouders. Een leeg huis vol met spullen die een leven lang zijn gebruikt, bewaard, verstoft. Het zijn de spullen die dit huis, het huis van mijn ouders maken. Het huis waar ze niet meer zijn.


De kalenders met Elvis Presley, idool van mijn moeder, hangen nog in de keuken en gang. De mokken met zijn hoofd erop, in een keukenkastje. Haar verzameling Swarovski staat nog altijd in de vitrinekast. Samen met tientallen andere voorwerpen, meegebracht van vakanties en uitstapjes. En dan zijn er overal in huis de olifantenbeeldjes. Het zijn er meer dan honderd, klein en groot. Vraag me niet waarom, maar ze was gek op olifanten of in ieder geval olifantenbeeldjes.
Alles in huis ademt nog mijn moeder. Alsof ze alleen maar even de deur uit is. Om zo weer terug te komen met iets lekkers voor bij de koffie. Maar in mei is het al weer drie jaar geleden dat mijn moeder overleed.

Ook mijn vader heeft het huis verlaten. Hij verblijft nu in een hospice waar hij wordt omringd met liefdevolle aandacht en zorg. De kanker heeft voor de derde keer zijn lichaam overgenomen. En deze keer is er geen kruid meer tegen gewassen.
In de jaren dat hij alleen in het huis woonde, heeft hij er niet veel meer aan veranderd. Misschien wel omdat hij door al die spullen, mijn moeder dicht bij zich kon houden. Haar kleding nog in de kast, haar aanstekers in een la van het dressoir. Ík ga het hem niet meer vragen. 
Dat hoeft ook niet. 
Omdat het zo goed is.

Het huis staat nu nog vol spullen, stille getuigen van geleefd leven. Wat straks overblijft, zijn een paar dozen met herinneringen. Vergeelde foto's, een paar boeken misschien en wat dingen die we bij ons willen houden. Souvenirs van een fijne jeugd en onbezorgde tijden. Souvenirs waarin je het gelach van mijn ouders kunt horen. Souvenirs waardoor de verhalen bewaard zullen blijven.

Terug naar overzicht

Het komt erop aan hoe goed je leeft, niet hoe lang.

Seneca