Schrijver Denker Dromer Twijfelaar

De naakte waarheid

27 januari 2021

Eerlijkheid is één van de deugden die al door Aristoteles werd beschreven in zijn Ethica Nicomachea. In deze roerige tijden zouden we wel eens wat meer bezig mogen zijn met zijn deugdethiek. Ik zal in dit verhaal het goede voorbeeld geven en eerlijk zijn over iets dat ik liever verborgen hou. Hou je vast....


Ik weet bijna zeker dat je naar aanleiding van het intro, hoge verwachtingen hebt over wat ik ga onthullen. En voor sommigen zal het misschien ook een schok zijn als ik uit de kast kom. Ja ik beken, ik heb een voorkeur  waar ik liever niet over praat. Maar nu is er geen weg meer terug.

Ik ben fan van Rail Away. Zo, het hoge woord is eruit. Voelt als een hele opluchting kan ik je verzekeren nu het dan zo zwart-op-wit staat. Dat ik het niet meer stiekem hoeft te kijken, is een bevrijding. En ik vermoed dat ik niet de enige ben, dat schept een band.

Maar serieus, ik vind het dus echt een leuk programma. Een klein halfuurtje meerijden op een mooi treintraject, meestal ergens in Europa. Niets-aan-de-hand-TV, heerlijk. Centraal staat een of ander bijzonder spoorlijntje dat altijd door mooie natuur gaat, de bergen in, door het woud. langs meren en rivieren. Er zitten echt juweeltjes tussen, zoals de Inlandsbanan in Zweden die je naar de poolcirkel brengt. Dat lijkt me geen straf om die reis te maken. 

De voice-over vertelt ondertussen enthousiast over het aantal bruggen, viaducten of tunnels die nodig waren voor het traject, en wat voor spoor het is, over wie, wat en hoe. Maar dat gaat lekker het ene oor in, het andere weer uit. 

Mij gaat het om het landschap dat in de trein aan je voorbij glijdt zonder zelf iets te hoeven doen. En natuurlijk de nostalgische romantiek van reizen met de trein, helemaal als er stoomtreinen aan te pas komen. Brengt me terug naar een jeugdherinnering. Mijn moeder en ik gingen in de kerstvakantie met de trein naar Duitsland. In Aken of Keulen dat weet ik niet meer, lag mijn oom met zijn boot. Hij was binnenvaartschipper en we zouden mee terugvaren naar Nederland. En ik weet nog dat op het station - Aken of Keulen dus - wel vijf of zes stoomtreinen stonden, die waren nog gewoon in gebruik. Ik vond dat prachtig. 

Maar goed, terug naar nu. Ik ga weer treinen zodra we weer wat makkelijker kunnen en mogen reizen. En tot die tijd wegdromen met Rail Away. 

Terug naar overzicht

De waarheid is nooit precies zoals je denkt dat hij zou zijn

Johan Cruijff