Schrijver Denker Dromer Twijfelaar

Alles van waarde is weerloos

24 maart 2020

We mogen nog naar buiten. Ik stap op de fiets voor een kort rondje door de polder. Omdat het nog mag. Het is rustig, een paar wandelaars die allemaal - behalve dan het verliefde stelletje - afstand van elkaar houden. Ook de enkele fietsers houden netjes afstand. We beginnen het te leren, gelukkig.


Het is nog leeg in de polder maar nieuw leven is er al volop. Dat stemt hoopvol, de natuur gaat gewoon haar gang. Over een paar weken staan de koeien weer in de wei en worden de nesten weer gebouwd. 

Fietsen stemt bij mij altijd tot overpeinzingen en ineens valt me die beroemde regel van Lucebert binnen: 'Alles van waarde is weerloos'. Hoe waar die regel is, merken we nu elke dag. Alles wat zo vanzelfsprekend leek, wordt pas waardevol als we het moeten missen. Omdat we vergeten zijn hoe waardevol het is. En we ervaren nu hoe makkelijk we dat kwijt kunnen raken en wat dat met ons doet.

Ik hoop dat we de lessen die we nu leren ook zullen onthouden als het straks achter de rug is. Dat we de waarde blijven zien van wat we hebben en kunnen doen. Dat het niet vanzelfsprekend is dat onze kinderen naar school kunnen, dat we zonder te hoeven nadenken ons boodschappenkarretje kunnen vullen, naar buiten gaan, naar het voetbalstadion, het theater. Vrienden en familie kunnen ontmoeten en omhelzen. 

Ondertussen fiets ik in de polder met een heel klein stukje wind helemaal mee. Ik wil bijna mijn jas en trui uitdoen, zoveel kracht lijkt de zon al te hebben. De eerste lentezon op mijn gezicht, dat is pas van waarde. Omdat het leven zelf weerloos is.

Terug naar overzicht

Alles van waarde is weerloos

Lucebert