Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


" alt="" />

De kater komt later

Verschenen op: 08 februari 2019

De meesten van ons hebben het vast wel minstens één keer meegemaakt. Een te leuk feestje en net dat ene biertje of wijntje waarvan je de volgende ochtend weet dat je die niet meer had moeten nemen. Maar ja, je weet hoe het gaat, de avond is leuk en de kater, die komt later. Ik kan er eerlijk over zijn, mij is het wel iets vaker dan één keer overkomen. De laatste keer is intussen wel een behoorlijk tijdje geleden maar resultaten uit het verleden zijn ook hier geen garantie voor de toekomst.

Als ik om me heen kijk, heb ik steeds meer het idee dat we te maken krijgen  - of al hebben - met katers van feestjes uit het verleden.
De bankencrisis, nog niet zo lang geleden, is de kater van de graaicultuur en geldhonger die in de jaren '90 is ontstaan. De feestende Britten krijgen nu de Brexit-kater. De ellende in Groningen is de kater van het gas-feestje waarmee we heel veel andere feestjes konden organiseren. 

En neem de auto. Met 17 miljoen mensen hebben we in Nederland zo'n 10 miljoen personenauto's. Geen wonder dat hele volksstammen zich elke ochtend weer suf moeten haasten om op tijd in de file te staan. Dat feestje begon in de jaren '60. Toen vonden we dat iedereen een auto moest kunnen kopen. In 1970 had 18% een auto, vandaag de dag heeft - geloof ik - 18% geen auto. 

We weten nu wel dat de auto behoorlijk slecht is voor het milieu maar tegelijk willen we het feestje blijven vieren. Vooral ook omdat we (te) lang niet hebben nagedacht over hoe we de troep van het feestje moesten gaan opruimen. Zolang je maar doorfeest, kan je de kater lekker uitstellen.

Deze kater gaat niet weg met een paar uurtjes slaap en een aspirientje.
Toch zullen we stappen moeten zetten. Ik pleit er heus niet voor dat we weer terug moeten naar die goede oude tijd en dat alleen de gegoede burgerij zich een auto kan veroorloven. Wel moeten we ons denken over mobiliteit radicaal veranderen. Want ook al hebben we straks allemaal een elektrische auto of eentje die op waterstof rijdt, de files lossen we daarmee niet op.

Onze jeugd ging van de week de straat op. Eindelijk zou ik zeggen. Zij eisen dat  we de maatregelen om het klimaat te redden ook gaan uitvoeren. En terecht. Nu kunnen we nog zeggen dat de jeugd de toekomst heeft. Ik moet er niet aan denken dat we dat over een paar jaar moeten veranderen in: "de jeugd had de toekomst'. 

Men verlaat een gezellig feestje niet voor sluitingstijd

Winston Churchill

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?