Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


" alt="" />

Schaam!

Verschenen op: 25 januari 2019

Ik schaam mij voor de politici die zelf zonder enkele schaamte, over de hoofden van onschuldige kinderen alleen maar bezig zijn met partijpolitiek en campagnebelangen. Zo'n Dijkhoff die zijn poot stijfhoudt en niet wil dat we kinderen even niet uitzetten. Alleen maar omdat hij bang is dat hij anders bij de komende verkiezingen stemmen verliest aan boy Baudet en weirdo Wilders. Hij is helaas niet de enige die partijbelang en het pluche belangrijker vindt dan humaniteit en menselijke verhoudingen. Nee, het enige dat ik gemeen heb met Dijkhoff, is dat onze achternamen eindigen op dubbel f. 

Ik schaam mij voor de 26 mensen die zonder enkele schaamte bij elkaar net zoveel vermogen hebben als de armste helft van alle mensen. Ik kan me er niets bij voorstellen, 26 mensen hebben net zo veel als, zeg, 3.850.000.000 andere mensen. Ik gun ieder zijn rijkdom, heus ik geloof niet in een marxistische heilstaat, maar hier zijn alle verhoudingen zoek.
En de kloof tussen arm en rijk wordt alleen maar groter. Een paar van die 26 superrijken zullen ongetwijfeld miljoenen besteden aan goede doelen. Maar ik vrees dat de meesten ook dan winstbejag nastreven. Van elk miljoen dat ze in ontwikkelingshulp stoppen, verdienen ze een veelvoud terug.

Ik schaam me voor al die mensen die begaan zijn met ons milieu maar ondertussen zonder enkele schaamte wel een aantal keer per jaar eventjes naar bijvoorbeeld Barcelona en Milaan vliegen omdat het maar een paar tientjes kost. Maar ik schaam me nog meer voor de politici en lobby-groepen die zonder enkele schaamte er voor zorgen dat vliegen goedkoper blijft dan reizen per trein. Ik vind het bizar dat vliegen van Eindhoven naar Parijs goedkoper is dan met de trein van Eindhoven naar Groningen. 

Ik zou willen dat we ons wat meer laten leiden door het citaat van Nietzsche. Dat betekent niet dat je het dus altijd met anderen eens hoeft te zijn. Zeker niet. Maar er is een groot verschil tussen het niet met iemand eens zijn en je schamen voor wat een ander doet of nalaat. 

De fijnste humaniteit openbaart zich in de wens om anderen schaamte te besparen.

Friedrich Nietzsche

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?