Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


wereldbol

" alt="" />

Lekker bezig

Verschenen op: 18 januari 2019

We zijn met z'n allen lekker bezig zo aan aan het begin van 2019. Lekker bezig met de soap die Brexit heet. Die vooral laat zien dat beslissingen die genomen worden door angst en onderbuikgevoel en zonder feiten te checken, desastreuze gevolgen kunnen hebben. Bezint eer ge begint, zei mijn oma al.

Ook lekker bezig met het klimaatakkoord waar, voordat er ook maar 1 concreet plan is gemaakt, al weer bommetjes onder zijn gelegd. En de weerstand tegen het klimaatakkoord werd ook nog eens fijn gevoed door een paar opmerkelijke krantenartikeltjes.

Zo hebben onderzoekers vastgesteld dat een beetje hond op jaarbasis net zo vervuilend is als een ritje met een dikke SUV van Groningen naar Marakesh. En dat terwijl je in Groningen gewoon kunt wachten tot je door de aardbodem zakt. Je hoeft helemaal niet met de auto, je valt er straks gewoon naar toe. Zijn we trouwens ook lekker mee bezig, met de afwikkeling van al die schade in Groningen. 

Van de wetenschap mogen we ook nog maar 2 keer per week een stukje vlees, want slecht voor het milieu. Voor één kilo biefstuk is bijv. 15.000 liter water nodig. Voor je gezondheid is een beetje minderen ook niet verkeerd maar het wordt allemaal zo dreigend gebracht. 

En dan las ik nog een interview met Maarten van Andel, scheikundig ingenieur en directeur van Fontys Hogescholen in Eindhoven. Hij stelt dat zonnepanelen, windenergie en elektrische auto's ons niet gaan helpen om de klimaatdoelstellingen te halen. De productie van zonnepanelen bijvoorbeeld, is niet bepaald milieuvriendelijk.

Dit soort artikelen zullen best wel waar zijn. Maar het helpt niet om verandering in ons gedrag te krijgen. Veel van ons zullen eerder denken dat we lekker bezig kunnen blijven met wat we al doen. Want Nederland is maar een speldenprik op de wereldkaart en onze invloed op het klimaat dus heel beperkt. Daar ga ik mijn hond niet voor aan de kant zetten. Of mijn biefstuk. 

Het probleem is niet dat we te veel huisdieren hebben of te veel vlees eten. Het probleem is dat de mens niet meer zo goed is in een stapje terug doen, genoegen nemen met een beetje minder. Als dat zo blijft dan is de uiteindelijke oplossing eigenlijk tamelijk simpel. Zorgen dat er een stuk minder mensen op deze planeet rondlopen. En dat is precies wat er gaat gebeuren als we niets doen.

Ik kwam van de week nog een tekst tegen.
"De dieren lijden en hun gejammer vervult de lucht. De bossen vallen ten prooi aan vernietiging. De bergen worden opengescheurd voor de metalen die in hun aderen groeien. En de mens looft en prijst degenen die aan de natuur en aan de mensheid de grootste schade berokkenen."

Een citaat van Leonardo da Vinci, ruim 500 jaar geleden en akelig actueel. We zijn sinds die tijd lekker bezig geweest. 

Meer dan ooit moeten we de punten verbinden tussen klimaat, armoede, energie, voedsel en water. Deze problemen kunnen niet op zichzelf worden aangepakt.

Ban Ki-moon

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?