Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


" alt="" />

Nashville Madness

Verschenen op: 10 januari 2019

Natuurlijk moeten we het nog even over de Nashville-verklaring hebben. Dat zo'n verklaring in Amerika is opgesteld kan niemand echt verbazen. De bange - meestal  republikeinse - 'white christians' zijn behoorlijk conservatief. Tegelijkertijd zijn onder deze groep het aantal dominees en gelovigen die de verleidingen van satan niet konden weerstaan, al lang niet meer op 2 handen te tellen. Wie zonder zonde is, werpe de eerste steen....

Maar even he, de verklaring is opgesteld in Nashville.
Nashville, de country-hoofdstad van de VS. Dat is de Amerikaanse variant van Volendam en de palingsound. Zegt genoeg lijkt me.

In Nederland zijn er ook een paar streng gelovigen die deze verklaring hebben ondertekend. Moest wel lachen om al die andere christelijken die over elkaar heen buitelden om te zeggen dat 'niet alle christenen zo zijn'. Eigenlijk precies hetzelfde als hun religieuze tegenhangers vaak zeggen: "niet alle moslims zijn terroristen". En gelukkig hebben beide groepen gelijk. 

Kijk, in Nederland heb je de gelukkige vrijheid om te geloven wat je wil.
Je mag geloven dat jouw God niet wil dat je je kinderen inent.
Je mag geloven dat jouw God wil dat je zes keer per dag op een matje met je billen naar het Westen moet bidden.
Je mag geloven in reïncarnatie.
Je mag zelfs geloven dat Feijenoord kampioen wordt.
Dat is allemaal oké. Ook al geloof ik daar misschien zelf niet in.

Alleen, wat niet oké is, is dat gelovigen anders-denkenden of anders-gelovigen niet accepteren, uitsluiten, wegzetten, discrimineren - laat staan vervolgen - enkel en alleen omdat ze niet hetzelfde geloof aanhangen. Je mag van mij geloven dat je de enige echte waarheid in pacht hebt, maar zolang je dat niet onomstotelijk kunt bewijzen, dien je je bescheiden op te stellen. Een deugd die op genoeg plekken is terug te vinden in religeuze boeken.

In de verschillende religies zitten waardevolle universele, filosofische/ethische lessen. Naastenliefde, respect, vergeving, het goede doen, dat zijn volgens mij de centrale thema's. De Nashville-verklaring, ook de Nederlandse variant, staat daarmee in schril contrast. 

Laten we in plaats van de Nashville-verklaring, een ander manifest opstellen. Een manifest waarin we verklaren dat we geloven in naastenliefde, respect, vergeving en het goede doen. Waarin we verklaren dat we ons best zullen doen om volgens die principes te leven en samen te leven. 
En de naam van dat manifest? Lijkt me duidelijk toch? Het Volendam Manifest!

 

Vanaf het begin heeft men God gebruikt om het onrechtvaardige te rechtvaardigen

Salman Rushdie

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?