Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


" alt="" />

Minder willen

Verschenen op: 27 december 2018

Vroeger, als ik iets wilde wat mijn moeder niet goed vond, dan was haar standaardreactie: "Je hebt niks te willen." Jaren later bedenk ik me dat daar een serieuse filosofische boodschap in zit. Bedoelde ze misschien dat vrije wil niet bestaat? Mijn moeder zal die er waarschijnlijk niet in hebben gezien, ze had wel wat anders aan d'r hoofd. 

Onze wil, of misschien zelfs wel onze vrije wil, kan een wolf in schaapskleren zijn. Er zit onmiskenbaar een positieve kracht in, het brengt ons in beweging. Maar, zoals met elke medaille, is er ook een andere kant. De wil staat feitelijk voor verlangen naar iets wat je niet hebt. Want wat je hebt, hoef je niet meer te willen. En zodra je hebt wat je wilde, richt je wil zich weer op iets anders wat je nog niet hebt. Het lijkt een onverzadigbaar monster.

Zolang het gaat om het vervullen van primaire levensbehoeftes is daar natuurlijk helemaal niks mis mee. Als je dorst hebt, wil je drinken. Heb je honger, dan wil je eten. En dat geldt ook voor de wil om relaties aan te gaan, we zijn immers sociale dieren. Het wordt pas tricky als die wil zich gaat bemoeien met dingen als persoonlijke ontwikkeling en carrière.

Met de wetenschap dat de wil nooit genoeg lijkt te hebben, liggen teleurstelling en frustratie immers op de loer. Een voorbeeldje. Stel dat ik een boek wil schrijven en dat niet alleen, het moet ook direct een bestseller worden. Die kans is niet heel erg groot. Dus als ik alleen door mijn wil word aangejaagd, dan is het heel waarschijnlijk dat ik een gefrustreerde wanna-be schrijver word. Maar het wordt nog gekker als het me wel lukt om die bestseller te schrijven. Want dan wil ik natuurlijk een tweede boek schrijven dat minstens zo succesvol is. Uiteindelijk zal mijn wil er voor zorgen dat ik teleurgesteld raak in mijn eigen kwaliteiten. 

En dat geldt niet alleen voor het schrijven van een boek. Het kan met alles fout gaan. Wat dacht je van je goede voornemens: willen stoppen met roken, meer willen sporten, gezonder willen eten, je minder druk willen maken. Vul het zelf maar verder in. De kans is groot dat het je niet (helemaal) lukt om die goede voornemens te verwezenlijken. Daar word je uiteindelijk niet gelukkiger van. 

Je zult wel begrijpen dat ik dus niet zoveel op heb met goeroes die het adagium aanhangen dat je alles kunt bereiken als je maar wilt. Of nog erger, die vinden dat je moet kunnnen zijn of worden wie of wat je wilt. Dat lijkt een recept te zijn voor voortdurende teleurstelling.

Het is beter voor je als je niet altijd alles wilt en ook als je niet al te optimistisch bent over het resultaat van wat je wilt. 

Met het nieuwe jaar voor de deur wens ik je daarom toe dat je in 2019 minder gaat willen willen. Als je maar wel mijn columns en verhalen wilt blijven lezen natuurlijk.

 

 

Er zijn twee oorzaken van lijden: iets willen wat er niet is of iets niet willen wat er wel is.

Boeddha

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?