Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


" alt="" />

Genaaid

Verschenen op: 21 december 2018

Ik beken het maar gelijk, ik kijk graag tv. Soms van die nietsaandehand programma's zoals Heel Holland Bakt. Maar gelukkig loop je af en toe ook tegen programma's aan die je bewust maken, je aan het denken zetten, onder je huid gaan zitten.  

Zoals Genaaid.  
Een serie waarin vijf jonge fashionista's de kans krijgen om een duurzame modecollectie te maken. Maar eerst worden ze geconfronteerd met de keiharde werkelijkheid van de fast-fashion industrie .In Myanmar gaan ze zelf aan de slag in leerlooierijen, textielfabrieken en katoenververijen. Ze werken en wonen en verdienen zoals de inwoners zelf.

En daar staan ze dan met hun Gucci jasje en Prada schoenen. In de blubber in een klein dorpje waar bijna iedereen werkt in de giftige, ziekmakende en mensonterende textielindustrie. Een riviertje heeft een prachtige spijkerbroekblauwe kleur. Maar al het leven is er al lang uit, de rivier is zwaar vervuild. 

Kinderarbeid is er meer regel dan uitzondering, de mensen verdienen te weinig om hun kinderen naar school te laten gaan. In de fabrieken zitten vooral vrouwen en meisjes meer dan 10 uur achter de naaimachine. Elke dag, jaar in, jaar uit. Geluk kennen ze alleen als woord. Gelukkig zijn ze niet.

Het is slavernij anno 2018. En het is één van de meest vervuilende industrieën. 

En dat alleen zodat wij hier een T-shirt voor een paar euro kunnen kopen en een spijkerbroek voor weinig.
En het meest erge is nog wel dat we onze kleding net zo makkelijk weer weggooien. Want we moeten natuurlijk wel meegaan met de mode, de seizoenskleuren en de hippe merken. En dat helpt niet om deze vorm van massavervuiling, kinderarbeid en slavernij de wereld uit te helpen.

Ik weet heus wel dat Nederland maar een klein stipje op de aardbol is. Maar dat mag geen excuus zijn om dan maar niets te doen. En er is gelukkig ook goed nieuws. Er komen steeds meer winkels waar je duurzame kleding kan kopen. Net zo modern en leuk als wat je ziet in de H&M's en We's van deze wereld. Maar wel gemaakt van gerecycled materiaal. 

Dat kost misschien wel een paar eurootjes meer. Maar kleding moeten we weer als iets waardevols zien en niet als een wegwerpartikel. En als je met die kleding wat langer kunt doen, omdat de kwaliteit gewoon beter is, dan ben je uiteindelijk niet duurder uit. Misschien volg je daarmee soms niet de laatste mode. Maar het is maar de vraag of dat nou zo heel erg erg is. De Britse schrijver Quintin Crisp schreef ooit: "Mode is wat je volgt, als je niet weet wie je bent."  

Het is bijna weer tijd voor de goede voornemens. Hier in huis hebben we besloten om op zoek te gaan naar kleding die duurzaam is gemaakt en waar een eerlijke prijs voor wordt betaald. En wat zou het leuk zijn als meer mensen met ons mee gaan doen. Zullen we samen de wereld een klein beetje beter maken? Ja toch! 
Ik hoop dat je met de Kerst, als je in je mooie nieuwe kleren aan het diner zit, daar toch even over nadenkt.

Fijne feestdagen!

 

Je kunt kinderarbeid niet reguleren. Je kunt slavernij niet reguleren. Sommige dingen zijn gewoon verkeerd.

Michael Moore

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?