Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


beeldengroep

Milieu, een luxeprobleem

Verschenen op: 06 december 2018

Deze week is de klimaatconferentie in Katowice begonnen. Politici, vertegenwoordigers van NGO's, wetenschappers en bedrijfsleiders proberen een akkoord te bereiken over de verdere uitwerking van het Akkoord van Parijs. 

Als het gaat om de klimaatverandering en de bedreigingen van ons milieu, dan is er toch iets geks aan de hand. We hebben volgens mij sterk de neiging onze eigen inbreng en verantwoordelijkheid te bagatelliseren. Vaak gehoord: "Ik kan wel minder autorijden, maar de industrie is een veel grotere boosdoener, dus laten die maar eerst hun best doen".

Ook in de politiek wordt vaak een zelfde argumentatie gevolgd: "Nederland kan het niet alleen oplossen, klimaatverandering is een wereldwijd probleem, dus moeten we het ook wereldwijd aanpakken". 
Probleem is natuurlijk dat niet alle landen op dezelfde lijn zitten. Sommigen vinden dat het zo'n vaart niet loopt - denk aan de VS - , bij andere landen staat het niet (hoog) op de agenda omdat er urgentere problemen zijn: oorlog, te weinig voedsel of water, om maar wat te noemen. Milieuvervuiling is voor die landen letterlijk nog steeds een luxeprobleem. 

Een medestudente bij de School of Life werkt met al haar ziel en zaligheid bij Milieudefensie. En ik waardeer dat enorm. Tijdens de beruchte derde helft hebben we het regelmatig over milieu, duurzaamheid en dat soort onderwerpen.

Ik vind alleen de naam, Milieudefensie, slecht gekozen. Het milieu hoeft helemaal niet verdedigd te worden door ons. Al zou het op aarde twintig graden warmer worden, dan overleeft de planeet het heus wel. Wij als mensen waarschijnlijk niet en ook veel diersoorten niet, maar wat zou dat? In de miljarden jaren dat de aarde nu bestaat, zijn er wel meer heftige dingen gebeurd. 
Ik vind het ook jammer dat deze club vooral tegen is: tegen opwarming van de aarde, tegen milieuvervuiling, tegen dit, tegen dat. Begrijp me niet verkeerd, ik ben geen klimaatontkenner of zo. Maar ik ben liever voor iets. Ik ben er van overtuigd dat Milieudefensie meer symphatie krijgt als ze voor iets is, bijvoorbeeld voor leefbaarheid. Daar zullen  veel meer mensen zich in kunnen herkennen. Want wie is er nu niet voor een leefbare wereld?

Moeder Theresa werd ooit, toen ze in de VS op bezoek was, gevraagd of ze mee wilde lopen in een protestmars tegen de oorlog. Dat weigerde ze en ze zei daar direct achteraan: "Maar als er een mars is voor de vrede, dan loop ik voorop". 

En wie weet heeft Aristoteles gelijk. Heeft de opwarming van de aarde wel een doel. William Gilbert, een Engelse schrijver en dichter uit de 19e eeuw zei het al: "De mens is de enige fout van de natuur". 
Dus.

De natuur doet niets zonder doel

Aristoteles

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?