Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


Daar zijn ze weer

Verschenen op: 29 november 2018

Het jaar loopt al weer aardig op zijn eind en dus worden we naast al die gezellige kerstreclames, ook weer fijn getrakteerd op de reclames van onze zorgverzekeraars. Elk jaar worden er weer miljoenen gespendeerd met als enige doel je te laten overstappen. 

Ik kom zelf toevallig uit de marketingwereld van verzekeraars en ik weet dat het aantal mensen dat van zorgverzekeraar wisselt, al jaren tussen de 6 en 7% ligt. Hoeveel reclamegeld er ook wordt ingestopt. Nou zal je mij niet horen zeggen dat zorgverzekeraars geen reclame mogen maken. Natuurlijk mogen ze dat. Het zou alleen wel van ethisch besef getuigen als ze daarbij goed voor ogen houden wat hun rol eigenlijk is: zorgen dat zorg voor iedereen toegankelijk is en blijft. Winstmaximalisatie en over-commercieel gedrag passen daar volstrekt niet bij.

En voordat u nu gaat zeggen dat geen enkele verzekeraar ethisch besef heeft, er zijn echt zorgverzekeraars die zich bescheiden opstellen en niet meedoen met het reclamegeweld in de laatste maanden van het jaar. Ik weet alleen niet wie, want die zie je dus niet. 

Ja, er wordt veel geld verspild aan zaken die niet direct met onze zorg te maken (lijken te) hebben. En ja, het systeem gaat gebukt onder verstikkende regelgeving. En ik geef iedereen gelijk die zegt dat er meer handen aan het bed nodig zijn. En dat de werkdruk veel te hoog is. En de salarissen van verplegend personeel veel te laag. Maar laten we wel zijn, ons zorgsysteem, met al zijn tekortkomingen, behoort nog steeds tot de besten van de wereld. Daar mogen we ook blij mee zijn.

En nog even dit: ook op ons mag wel vaker een ethisch beroep worden gedaan. We hebben de neiging om elke klacht te medicaliseren. De huisarts die rust en een pijnstillertje aanbeveelt wordt niet serieus genomen want we hebben even onze klachten gegoogled. Dus eisen we of dure medicijnen of een doorverwijzing naar een specialist. En nog één en nog één als we dan nog niet tevreden zijn. 

Ik moet dan altijd aan mijn moeder denken. Als ik als kind ziek was, was haar standaard reactie: "Het gaat wel weer over voordat je een meisje bent." En dan keek ze het eerst maar eens eventjes aan. 
Meer dan 2000 jaar geleden zei Hippocrates, de grondlegger van de Westerse geneeskunde, het al: "Niet de arts maar het lichaam geneest de ziekte".

Natuurlijk moet er medische zorg zijn als je ziek bent. We mogen onze handjes dichtknijpen dat we in een tijd leven waar - althans in het rijke Westen - steeds meer ziektes te genezen of goed te behandelen zijn. Daar betalen we wel een prijs voor. Er bestaan nou eenmaal geen 'free lunches'. En laten we vooral er van bewust blijven dat het leven an sich, een dodelijke ziekte is. 

Er is niks zo slecht voor de gezondheid als het leven zelf.

Jacques Brel

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?