Schrijver
Denker
Dromer
Twijfelaar


protest

Even boos

Verschenen op: 22 november 2018

Was u een paar maanden geleden ook even boos? Boos dat de dividendbelasting dreigde te worden afgeschaft alleen maar om een paar multinationals een plezier te doen? Jammer dat ik u niet gezien heb op het Malieveld of Museumplein bij die enorme demonstraties. 

Was u daarna weer even boos? Toen de dividendbeslasting toch niet werd afgeschaft maar de meevaller van 2 miljard niet besteed gaat worden aan zorg, onderwijs en milieu? Jammer dat ik u niet gezien heb op het Malieveld of Museumplein bij die enorme demonstraties. 

Was u daarna opnieuw even boos? Over dat gedoe met Lili en Howick? Boos dat ze uitgezet dreigden te worden of juist boos dat ze mochten blijven? 

Was u nog niet zo lang geleden ook even boos? Boos dat ziekenhuizen in Nederland zo maar failliet kunnen gaan en van de ene op de andere dag gesloten worden? Jammer dat ik u niet gezien heb op het Malieveld of Museumplein bij die enorme demonstraties. 

Was u de afgelopen weken ook even boos over Zwarte Piet? Boos omdat hij niet meer zwart mag zijn? Of juist boos omdat bij nog steeds te zwart is? Of boos op de mensen die tegen of voor zijn en de intochten misbruikten om hun punt te maken? 

En bent u nu ook weer even boos? Boos omdat het kerstnummer van de Allerhande veel te weinig vleesgerechten heeft? Of juist boos omdat u als vegetariër nog steeds niet serieus genomen wordt? 

Natuurlijk gaan we niet massaal de straat op om te demonstreren over Zwarte Piet of de kerstspecial van Allerhande. Zo gek zijn we (nog) niet. Maar we gaan ook de straat niet op voor al die andere kwesties. Het Malieveld en Museumplein bleven griezelig leeg. We hebben wel wat anders te doen. Toch?

We zijn een volkje geworden van even boos. Dat laten we vooral zien op internet en aan tafels van talkshows en nieuwsprogramma's. En daar blijft het dan bij. Want er is altijd wel weer een nieuw dingetje waar we ons druk en boos over maken.

En dan kijk ik toch even naar Frankrijk. Daar worden grote acties gevoerd tegen de - in hun ogen - te hoge benzineprijzen. En het halve land is in rep en roer. Ik keur die acties niet per definitie goed, daarvoor weet ik er te weinig van. Maar ik zou willen dat wij ook wat meer peper in onze reet kregen. Dat we onze boosheid omzetten in actie. Zoals begin jaren '80. Toen we massaal de straat op gingen om te protesteren tegen de kruisraketten. En met succes.

Victor Hugo zei het al: Er komt een tijd dat protest niet genoeg is, dan is actie nodig. Maar reken niet op mij want ik heb het ontzettend druk met andere belangrijke dingen.

 

Er komt een moment dat protesteren alleen niet langer genoeg is: na filosofie is actie nodig.

Victor Hugo

Mis niks!

Krijg voortaan automatisch de nieuwste verhalen en columns in je mailbox. Makkelijk toch?